Hvorfor

Prosjektbeskrivelse: hvorfor, hvordan og målsetning

Vi (Elisabeth og Ellen) jobbet sammen ved Impact Amsterdam i perioden 2007 til 2012, og utviklet utallige prosjekter for barn og ungdom. Et av de mest suksessfulle prosjektene var CATWALKEN. CATWALKEN var et avslutningsprosjekt for å oppsummere og presentere tre foregåene prosjekter “mote og jeg”, “animasjonskurs” og “nabolagstua”. Hovedsakelig deltok barn i alderen 4 til 16, men noen eldre kom seg også opp på scenen. På selve dagen hadde vi swapparty, catwalk-workshop og makeover (sminke og håroppsett) i forberedelse til selve CATWALKEN. Dagen var veldig dynamisk og full av glede.

Da vi så at den kulturelle skolesekken ønsket mer kunstproduksjon for barn og unge med spesielle behov, visste vi med en gang at her måtte vi presentere CATWALKEN. CATWALKEN er nemlig en fantastisk opplevelse for deltakere og tilskuere, og den er enkel å produsere. CATWALKEN favner alle fra gamle til unge, funksjonshemning eller ikke, og den booster selvtilliten enormt. På CATWALKEN kan alle være annerledes, faktisk skal alle være annerledes. Den skaper samhørighet, selvtillit og identitet.

CATWALKEN fungerer enkelt og dynamisk i møte med elever med spesielle behov, fordi scenekunsten i vår catwalk er enkel: “man skal vise seg fram, med litt attitude”. Det er ingen replikker, ingen vanskelig bevegelser, ikke noe fortellingsforløp eller noe som kan kalles rett eller galt. Dessuten er catwalken repeterende, man viser seg fram gjentatte ganger med forskjellig antrekk (dersom man vil). Dette skaper selvtillit og sikkerhet, dessuten har man alltid sjansen til å prøve igjen med noe nytt.

CATWALKEN gir også følelsen av lek og fest, dermed er mye av prestasjonspresset tatt vekk. Og i vår catwalk kan barna vise attitude som man selv vil; dersom barnet vil stoppe opp flere ganger – greit, dersom barnet vil breakdance – okey, dersom barnet vil vinke og le – fantastisk. Å inspirere og hjelpe barnet til å vise litt attitude er en nøkkelen. For noen barn vil det bare være å gå fort opp og ned catwalken hånd i hånd med en lærer, mens andre tørr å posere mens de teller til 3, 5 eller 10.

Scenekunsten som CATWALKEN representerer er enkel å utvikle i samarbeid med en skole som har barn og unge med spesielle behov, enten i egne klasser, integrert i normalklasser eller rene ressurs- og kompetanseskoler. CATWALKEN gir noe til alle. Jenta som beskriver catwalken på hjemmesiden, Leah, har pr definisjon ingen spesielle behov. Hun er derimot meget atletisk og en faglig sterk elev, men catwalken gjorde at hun måtte bryte ut av sin skjulte usikkerhet og perfeksjonisme. CATWALKEN er en scenekunst som favner alle og “is a walk into confidence”.

Comments are closed.